Informatie over installatiebedrijf

Informatie over installatiebedrijf

Informatie over installatiebedrijf

27 maart 2018
 Categorieën:
Electronica, Blog


Vanaf de tweede helft van volgend jaar mogen alleen nog gecertificeerde installatiebedrijven cv-ketels plaatsen en deze onderhouden. Natuurlijk bij het veranderen van deze wet is het niet meer dan normaal dat er veel vragen naar boven komen. In dit artikel wil ik je een bepaalde stand van zaken geven. Deze regel gaat pas in, in de loop van 2019. Zo heeft iedereen nog de kans op zich aan te passen aan de gestelde normen. 

Waarom alleen een erkend installatiebedrijf?

De overheid is hier streng komen optreden omdat cijfers zeggen dat er vorig jaar in ons land maar liefst 7 doden vielen door een verkeerde verbranding en verluchting. Deze 7 mensen zijn overleden aan de koolstofmonoxide en dit zijn er 7 teveel. Buiten deze doden zijn er in ons land maar liefst 203 mensen gewond geraakt aan de koolstofmonoxide. Wat jammer genoeg een verdubbeling is vergeleken met 2015. Dus nu is er sprake van een grote verandering.

Dit verandering geldt op bedrijfsniveau

Het is de bedoeling dat bedrijven zich moeten certificeren. Dit betekent gemakkelijk gezegd dat een bedrijf moet aantonen dat ze de veilige stappen volgen om een cv-ketel veilig aan te sluiten met alle gevolgen van dien. Om gecertificeerd te worden, is het de bedoeling dat een bedrijf minstens één erkende monteur in dienst moet hebben. Deze moet een erkende opleiding gevolgd hebben en in het bezit zijn van een geldig diploma. Men mag er meer aannemen, maar de overheid wil de bedrijven ook niet op kosten jagen.

Er worden examens georganiseerd

Men hoeft niet per se op cursus te gaan om de materie te kennen, maar men ook niet oude diploma's aantonen en een beetje werkervaring. Omdat de problematiek vooral in de koolstof ligt, zal hierop een schriftelijk en mondeling examen georganiseerd worden. Het is de bedoeling dat je voor beide slaagt om het certificaat te halen. Men verwacht wel dat het plaatsen en het onderhoud van een cv-ketel iets meer zal kosten. Naar schatting van de overheid zal een plaatsing van een cv-ketel ongeveer een vijftig euro meer kosten en ook het onderhoud zal iets duurder worden namelijk vier euro en een half. 

Hoe wordt dit gecontroleerd?

Iedere gemeente zal in de loop van 2019 aangesteld worden om handhavend op te treden als dat nodig is. Als men vermoedt dat er iets geplaatst is geweest door een niet erkende monteur zal de kans bestaan dat ze boetes zullen opleggen. Op deze manier zit dan de opdrachtgever en de monteur in fout. Niet-gecertificeerde bedrijven zullen zich dan op een ander deel van het vak moeten toespitsen.

Over ons
Jens over elektronica en elektrische snufjes

Hallo, mijn naam is Jens. Vanaf relatief jonge leeftijd begon ik met marketing te studeren, jammer genoeg moest ik al vrij snel noodgedwongen naar Duitsland verhuizen. Daar heb ik mijn studie afgerond. Ik was altijd al geobsedeerd met elektronica. Of het nou een speelgoed helikopter was of een computer, ik vond het geweldig. Daarom besloot ik om in Duitsland een klein elektronicawinkeltje te openen. Intussen zijn we al 5 jaar verder en ben ik nog steeds trots eigenaar van mijn kleine winkeltje. In mijn blog lees je over alles wat te maken heeft met elektronica. Ik wens je veel leesplezier!

Zoeken
Categorieën
Recente artikelen