Elektronica assemblage

Elektronica assemblage

Elektronica assemblage

15 februari 2018
 Categorieën:
Electronica, Blog


In deze moderne tijd, kunnen wij bijna niet meer zonder elektronische apparaten. Of het nu om een mobiele telefoon gaat, het gebruik van je pc of laptop, of een magnetron, alles zit tegenwoordig volgepropt met elektronica. Het belangrijkste onderdeel van al deze elektronica producten is vaak de printplaat. Zonder een dergelijke printplaat werkt geen enkel apparaat. Voor een leek is een printplaat moeilijk te begrijpen, maar dit plaatje met erop allerlei verbindingen en draadjes is het kloppende hart van een apparaat. Hierin zit alle informatie opgesloten wat een apparaat moet doen. Maar een printplaat ontstaat niet zomaar. Een printplaat ontstaat door elektronica assemblage, bijv bij Petronics

Wat is elektronica assemblage?

Simpel gezegd is elektronica assemblage, verschillende onderdelen bij elkaar samenvoegen totdat er een eindproduct ontstaat. Als je als voorbeeld de printplaat weer neemt: elk onderdeeltje is bij elkaar samengevoegd en vast gesoldeerd totdat er een goed werkende printplaat ontstaat. Dit noemen we dan de elektronica assemblage. Uiteraard is dit het eindproduct van een printpraatfabriek. De printplaat kan weer ingekocht worden door andere elektronica productiebedrijven. Zo kan een producent van een mobiele telefoon het eindproduct printplaat inkopen, tezamen met alle andere onderdelen van een mobiele telefoon. Al deze onderdelen komen bij elkaar en er ontstaat als eindproduct een goed werkende mobiele telefoon. Ook dit is elektronica assemblage. Wat voor één bedrijf het eindproduct is, is voor een ander bedrijf juist één van de onderdelen om een eindproduct mee te assembleren.

Proces voor elektronica assemblage

Neem als voorbeeld weer de printplaat. Om deze als eindproduct de fabriek uit te krijgen, dienen er enkele stappen gemaakt te worden. Eerst zal een ontwerper de printplaat moeten ontwerpen. Vaak geeft de klant dan een aantal wensen weer, wat de printplaat moet kunnen. Op basis hiervan zal er een passende printplaat ontworpen worden. Na het ontwerp kan het assembleren gaan beginnen. Alle verbindingen en onderdelen worden apart geproduceerd of ingekocht. Dit vraagt om verschillende bedrijfsprocessen. Als laatste komen al deze onderdelen bij elkaar en wordt de uiteindelijk printplaat geassembleerd. Nadat de printplaat gereed is, moet deze nog getest worden, of alle functies het doen. Wanneer de printplaat de testfase heeft overleefd kan het de verkoop in.

QA en QC

Qualitiy Assurrance (QA) en Quality control (QC) kunnen belangrijke onderdelen zijn in de elektronica assemblage. Met QA worden alle productieprocessen doorgelicht en vastgelegd, zodat de klant er zeker van weet dat het hele proces volgens de regels en met goede kwaliteit is uitgevoerd. QC is de uiteindelijke, soms met een steekproef, controle van het product. Veelal zit er op het geassembleerde eindproduct een stickertje met QA/QC. Dan weet je dat het product onder hoge kwaliteitseisen is geassembleerd en gecontroleerd.

Over ons
Jens over elektronica en elektrische snufjes

Hallo, mijn naam is Jens. Vanaf relatief jonge leeftijd begon ik met marketing te studeren, jammer genoeg moest ik al vrij snel noodgedwongen naar Duitsland verhuizen. Daar heb ik mijn studie afgerond. Ik was altijd al geobsedeerd met elektronica. Of het nou een speelgoed helikopter was of een computer, ik vond het geweldig. Daarom besloot ik om in Duitsland een klein elektronicawinkeltje te openen. Intussen zijn we al 5 jaar verder en ben ik nog steeds trots eigenaar van mijn kleine winkeltje. In mijn blog lees je over alles wat te maken heeft met elektronica. Ik wens je veel leesplezier!

Zoeken
Categorieën
Recente artikelen